ITU 2001 Atilim Projesi





Degerli Istanbul Teknik Universiteliler,

1996 ITU Rektor Adaylari seciminin Universitemize en buyuk katkisi, suphesiz yarattigi demokrasi ve degisim ruzgarlaridir. Istanbul Teknik Universitesi bu surecle cagin otesine gecme ve kendisini yenileme cabalarina yon ve ivme kazandirmistir.

Dunya Ucuncu Millenium'a dogru hizli bir degisim sureci yasamaktadir. 1773'den beri Osmanli Imparatorlugu'nda ve Turkiye Cumhuriyeti'nde yenilesmenin ve gelismenin onderligini yapan Istanbul Teknik Universitesi'nin gelecekte de bu misyonunu gerceklestirebilmesi icin uluslararasi platformlarda onde gelen bir universite olmayi hedeflemesi gerekmektedir. Bu hedef dogrultusunda Istanbul Teknik Universitesi, icinde atilim heyecani tasiyan yuzlerce ogretim elemanini, kaynaklarini ve birikimi ile sahip oldugu potansiyelini zaman gecirmeden degerlendirerek onurlu gecmisi uzerine onurlu bir gelecek insa etmek durumundadir.

Istanbul Teknik Universiteliler artik kendilerine "Neyin Neden Yapilamadigini" anlatmaya calisan degil "Neyin Nasil Yapilacagini" anlatan yoneticileri, kadrolari ve organizasyonlari yanlarinda bulmak istemektedirler. Ve bu nedenledir ki gelen yonetimler bu sorumlulugu tasiyabilecek inanc, bilgi, kapasite ve guce sahip olmak durumundadirlar.

Sevgili Istanbul Teknik Universiteliler,

Universitemizi ulusal ve uluslararasi duzeyde onde gelen bir universite olarak gormek hepimizin ortak hedefidir. Icinde atilim heyecani tasiyan Istanbul Teknik Universitelilerin misyonu; yoneticilerle guc ve inanc birligi icinde Istanbul Teknik Universitesi'ni, laik Turkiye Cumhuriyeti'nin vazgecilmez ilkeleri dogrultusunda Ucuncu Binyil'a tasima sorumlulugunu, basarinin hedef degil bir yolculuk oldugu bilinci ile yuklenmektir.

Istanbul Teknik Universitesi'nin basarili olmak icin cikacagi bu yolculukta, durmadan yukselen hedeflerinin ardinda bitmeyen enerjisi ve dinamizmi ile ITU 2001'den sonra da daha pek cok atilim projesini gerceklestirecegine inaniyor ve saygilarimi sunuyorum.

Prof. Dr. Gulsun Saglamer
ITU Rektoru

26 Agustos 1996


ITU 2001 ATILIM PROJESI'NIN MANTIKSAL CERCEVESI

ITU'nun, gecmisten gelecege uzanan bir perspektif icinde ulusal ve uluslararasi platformlarda onde gelen bir universite olmasi ve bu konumunu surdurebilmesi icin tasarlanan ITU 2001 Atilim Projesi'nde temel hedefler uc eksenli bir kavramsal model uzerinde aciklanmistir:

        Islevler / Yonetim / Kaynaklar
        Nitelik / Nicelik
        Zaman

Universite islevleri, bu islevleri yerine getirmek icin kullanilan Kaynaklar ve bu islevleri yurutmek icin kaynaklari organize eden Yonetimin, nitelik/ nicelik boyutlari sistemin anlasilmasi bakimindan buyuk onem tasimaktadir. Sistemin butununu tanimlayan,

        statik / dinamik
        yerel / kuresel
        kalitesiz / kaliteli
        rutin / yaratici
        kisisel / katilimci

olma nitelikleri hedeflerin belirlenmesinde kullanilacak temel kararlar olacaktir. Zaman ise cagimizda en verimli kullanilmasi gereken bilesen olarak kabul edilmektedir.

Istanbul Teknik Universitesi, artik butun etkinliklerinde:



HEDEFLER ve POLITIKALAR

Cagimiz, artik mevcut sinir sartlarina gore hedeflerin belirlendigi, problem cozme sureclerinden siyrilmis, kendi sinir sartlarini hedeflerine gore olusturma guc, iliski, ve bilgisine sahip yonetim kadrolarinin cagidir.

Universitemiz mensup ve mezunlarinin dile getirdigi sorunlar yillardir cesitli ortamlarda tartisilmkta ancak, sorunlara algi / karar / atalet zinciri icinde cozumler gelistirilememekte veya gelistirilen cozumler uygulanamamaktadir. Universitelerde gelisme, ancak gercek universitelerde varolan kultur, bilgi ve arastirma ortaminda olusan kulturel, bilimsel ve teknolojik gelismelerle gerceklesebilir. Bir Teknik Universite olarak kurulmus olan Universitemiz, yeni acilan Fakulte ve Bolumleri ile yapisini, basta tanimini yaptigimiz universite yapisina donusturmeli, sadece muhendislik dallarinda degil, Temel Bilimlerde, Sosyal Bilimlerde, Muzik, Edebiyat ve Guzel Sanatlarda da ITU bayragini dalgalandirmalidir.

Istanbul Teknik Universitesi, Muhendislik egitimi disinda kalan Fakulte, Bolum ve Birimlere kendi yapilarina uygun farkli akademik surecler olusturma ozgurlugunu saglamalidir.


Arastirma

Universitenin temel islevlerinden biri olan arastirma etkinliklerinin amaci, uluslararasi duzeyde bilime, kulture ve teknolojik gelismelere yayinlar, buluslar ve yaratilan ortamlarla katkida bulunmaktir. Universitenin arastirma potansiyeli gelistirilmeli, ogretim kadrosunun universite disi ulusal ve uluslararasi kaynaklara ulasmasi saglanmali, kamu ve ozel sektor destekli arastirma etkinlikleri planli ve orgutlu bir yapi icinde gerceklestirilmelidir.

Bu amaca ulasabilmek icin:


Egitim ve Ogretim

Egitimin istenen duzeyde olmasi, gelen ogrenci kalitesi ile dogrudan iliskilidir. ITU, nitelikli ogrenci cekmeyi basarmali ve bu ogrencileri, kendi dallarinda cagdas bilgi ve beceri ile donatarak gelismeye acik, yeni teknolojilere uyum saglayacak, dunya olceginde yarisabilecek, ogrenme aliskanligi edinmis, yaratici bireyler olarak toplumun hizmetine sunmayi hedeflemelidir.

1960'li yillarda Ortadogu ve Kuzey Afrika ulkelerinden cok sayida ogrenciye sahip olan Istanbul Teknik Universitesi'nin, bugun ogrencilerinin %50'si Istanbul liselerinden gelmektedir. Universitemizin uluslararasi olcekten ulke, bolge ve kent olcegine indirgenen etki alani uzerinde onemle durulmasi, analiz edilmesi gereken bir konudur.

Lisans duzeyinde ogrenci kontenjani yaklasik 2500 olan Universitemizin toplam ogrenci sayisi 16 bini asmaktadir. Diger taraftan yuksek lisans duzeyinde kontenjan 1000 olmakla birlikte toplam ogrenci sayisi 5 bine yaklasmaktadir. 4 yillik ogretimde 2500/16000, 1.5 yillik yuksek lisans ogretiminde 1000/5000 gibi oranlar egitim sistemimizde koklu reformlarin kacinilmaz oldugunu acikca gostermektedir.

Nitelikli ogrencilerin universitemize cekilmesi, mezunlarin aranan elemanlar ve arastirmacilar olmalarinin saglanmasi icin:


Yonetim/Organizasyon

Hizla degisen ve gelisen teknoloji ile ortaya cikan haberlesme ortamlari, bilginin hizla yayilmasina olanak vermekte, bilginin uretim hizi ve kalitesi ise sadece arastirma/egitim/ ogretim ortamindaki yapisal degisikliklere degil, yonetim ve organizasyonda da yeni ufuklara yonelmeyi kacinilmaz kilmaktadir. Universite, butun bolumleri ve organizasyonu ile kisa ve uzun vadeli gelisme planlarini olusturarak, tum kaynaklarini bu stratejik plan hedefleri dogrultusunda kullanacak ve gelistirecektir.


Kaynaklar

Insan Kaynaklari

Akademik Kadro

Universitenin insan kaynaklarinin basinda suphesiz ogretim kadrosu gelmektedir. Farkli Fakulte ve Bolumlerde arastirma, egitim ve ogretim etkinliklerini surduren akademik kadronun kalitesi universitenin en degerli varligidir. Dolayisiyla bu kadronun kalitesinin surekli olarak yukseltilmesi Universitenin temel hedeflerinin basinda gelir. Istanbul Teknik Universitesi'nin temel hedeflerinden birisi en iyi akademik kadrolari bunyesinde tutmak ve cekmek olacaktir.

Idari Kadro


Bilgi Kaynaklari

Universitenin tum bilgi kaynaklari tek bir informasyon altyapisi icinde Dunya ile butunlesebilecek standartlara ulastirilacaktir.

Kutuphane ve Dokumantasyon: ITU Kutuphanesi'nin cagdas gelismelerin gerisinde kaldigi bir gercektir. Merkez Kutuphane'nin cagdas bir anlayisla yeniden ele alinmasi, kutuphane personelinin yetistirilmesi, otomasyona zaman kaybetmeden gecilmesi, kolleksiyonlarin tamamlanmasi, yayinlarin getirtilmesi ve hizmete sunulmasinda zaman kayiplarinin minimize edilmesi, uluslararasi bilgi sistemlerine erisilmesi, fotokopi ve benzeri hizmetlerin cagdaslastirilmasi saglanacaktir.

Universite Yayinevi: Istanbul Teknik Universitesi'nde sadece kendi yayinlarini degil disardan gelecek yayinlari da basabilecek uluslararasi standartlarda bir yayinevi kurulacaktir. ITU, Turkce yayinlari ile Turkiye'de bilimsel dilin olusmasina ve yayilmasina katkilarini artiracaktir.

Universite Kitabevi: ITU ogretim elemanlari ve ogrencileri ile birlikte disardaki meslek adamlarina da hizmet verecek bir kitabevi kurulacak ve isletmesi ITU vakiflari araciligiyla gerceklestirilecektir.

Bilgisayar Altyapisi: ITU Rektor Yardimciligi gorevinde bulundugum son uc yil icinde, sorumlu oldugum alanlarda yapilan yatirimlarla Ayazaga Kampusu'ne fiberoptik altyapi dosenmis, ATM ve ethernet teknolojilerinin karisiminin kullanildigi ag hizmetleri gerceklestirilmistir. ITU'nun bagimsiz bir sekilde yuksek hizda Internet'e erismesi saglanmis, BIM'e ve Sehir Kampusu binalarina alinan "server" lar ile tum ITU icin temel elektronik posta, Web ve ftp hizmetleri verilmeye baslanmis, Kampus lisansli Mathematica ve Microsoft urunleri satin alinmistir. Butun birimlere esdeger hizmet goturme anlayisi ile universitenin bilgi islem altyapisini iyilestirebilmek icin bu gelismelere Arastirma Fonu'ndan buyuk destek saglanmistir.

Universitenin bilgisayar ve enformatik altyapisini surekli gelistirebilmek icin:

saglanacaktir. Saglanan bu olanaklardan tum universite toplulugu zaman kaybetmeden surekli olarak bilgilendirilecektir.


Finans Kaynaklari


Fiziksel Kaynaklar

Istanbul Teknik Universitesi bes kampuste arastirma, egitim ve ogretim etkinliklerini surdurmektedir. Universite, islevlerini dunya standartlarinda yurutebilmek icin, ogretim uye ve yardimcilarini, ogrencilerini ve idari kadrolarini motive edecek cagdas fiziksel kaynaklari saglamalidir. ITU bugune kadar fiziksel kaynak kapasitesini arttirmaya calismis, fakat kalite konusu onem kazanmamistir.

Cagdas fiziksel kaynaklarin yaratilabilmesi icin;


Uluslararasi iliskiler

Kuresellesen Dunya'da universitelerin uluslararasi iliskileri buyuk onem tasimaktadir. Istanbul Teknik Universitesi 1993'te kurdugu International Programs Office ile yurtdisi iliskilerini yapilandirmak uzere calismalara baslamistir. Bu calismalarin, gelistirilerek surdurulmesi Universitemizin cagdas Dunya ile entegrasyonu bakimindan vazgecemiyecegi bir atilimdir.

Bu programlarin desteklenmesinde ITU, kendi kaynaklarindan fon yaratacak, British Council, Avrupa Birligi vb. programlar cercevesinde bu amacla olusan kaynaklardan yararlanmak uzere orgutlenecektir.

Yurtdisi universitelerle yapilan isbirligi anlasmalari cercevesinde gelistirilecek etkinlikler:

Ortak Arastirma ve Yayin Etkinlikleri: Cesitli uluslararasi programlardan ve ITU'nun bu amacla olusturacagi fonlardan yararlanarak ortak arastirma ve yayin etkinlikleri desteklenecektir.

Ogretim Uyesi Degisim Programlari: Ogretim uyesi degisim programlari, Universitemiz ogretim elemanlarina yurtdisi olanaklari saglarken yurtdisindan davet edilecek nitelikli ogretim elemanlarinin da Universitemizde, ozellikle yaz okullarinda ve kisa egitim kurslarinda ders vermelerine, ortak arastirma ve yayin etkinliklerine katilmalarina olanak yaratacaktir.

Ogrenci Degisim Programlari: Ogrenci degisim programlari bugun ozellikle Avrupa Birligi ulkeleri arasinda, yogun olarak surmektedir. Turkiyenin AB'ne uye olmamasi, bu programlardan dogrudan yararlanmasini engellemekle birlikte, AB ulkeleri ve ABD universiteleri ile yapilan anlasmalar cercevesinde ogrenci degisim programlari gerceklestirilmektedir. Bu degisim programlarinin hizlandirilmasi ve arttirilmasi ana hedeflerden biri olacaktir.

Yaz Okullari ve Ortak Egitim Etkinlikleri: Genel olarak isbirligi anlasmasi imzalanan universitelerin yariyil veya yil suresince ITU'ye ogrenci gondermeleri mumkun olmamakta ancak bu universiteler, 6 haftalik akredite yaz kurslarinin ogrencileri icin yararli olacagini belirtmektedirler. Bu istekler dogrultusunda yaz okulu calismalari Avrupa Birligi Med.Campus programi cercevesinde baslatilmis bulunmaktadir. Amac, bu tur programlarin gelistirilmesi ile uluslararasi duzeyde akredite yaz okullarinin ve kurslarinin duzenlenmesi ve Istanbul imajindan da yararlanilarak egitime yeni boyutlar kazandirilmasidir.


Mezunlarla iliskiler

Istanbul Teknik Universitesi mezunlari sadece Osmanli Imparatorlugu doneminde degil, Cumhuriyet doneminde de yeniligin oncusu olmus ve ulkenin yatirimlarinin gerceklesmesine buyuk katkilarda bulunmuslardir. Universiteleri ile gurur duyan Istanbul Teknik Universiteliler'in en buyuk amaci, Universitemizin Turkiye'de yeniden en cok tercih edilen Universite olmasi ve boylece nitelikli ogrencilerin Universitemize cekilmesi ve mezunlarinin da en cok aranan meslek adamlari ve arastirmacilar olmalarinin saglanmasidir. Bu amaca yonelik olarak:


Sosyal/kulturel/sportif

Sosyal ve kulturel etkinliklerin arttirilmasi ve katilimin saglanmasi icin;

Istanbul Teknik Universitesi'nde spor etkinliklerinin tum kampuslerde gelistirilmesi, bu amacla baslanan yatirimlarin hizlandirilmasi ve tamamlanmasi, bu etkinliklere ogrencilerin, ogretim kadrosunun ve idari kadronun katilmasi saglanacaktir. Bu cercevede:

ITU Spor Kulubu'nun etkinlikleri desteklenecek ve 1. Lige cikan ITU Basketbol Takiminin ITU camiasi ile butunlesmesi saglanacaktir. Bu basarinin, ITU bayragini dalgalandiran diger spor dallarinda da gerceklesmesi icin tum olanaklar seferber edilecektir.


Sosyal hizmetler

Universite ogretim elemanlarinin, idari personelin ve ogrencilerin icinde bulunduklari ekonomik durum universite yonetiminin politika olarak sosyal hizmetlere oncelik vermesini gerektirmektedir. Bu amacla lojman, kres, servis, yurt, burs gibi konular herzaman universitenin gundeminde onemli bir yer isgal etmektedir. Bugune kadar izlenen politikalar ve yaklasimlarla sorunlar cozumlenememis ve ITU, bu sorunlari nedeniyle nitelikli ogrenciyi ve ogretim kadrolarini cekmek ve mevcutlari tutmakta basarili bir tablo sergileyememistir.

Lojmanlar: Ayazaga Kampusu'nde 64 lojman kullanilmakta olup 25 adet yeni lojmanin yapimi surmektedir. Akatlar' da yapimi tamamlanma asamasina gelen 28 lojmanin mekan standartlari, arsa/cevre/ekonomik deger baglaminda yapilan analizler sonucunda Ayazaga Kampusune oranla yuksek tutulmustur.

Universitenin ayrica sayisi sinirli olmakla birlikte Yesilkoy/Florya arazisinde de lojmanlari mevcuttur. 5 Nisan 1994 kararlari ile Devletin lojman politikasinin degismesi nedeniyle lojman yatirimlari minimuma indirilmistir. Ogretim elemanlarinin yasam kosullarinin giderek guclesmesi lojman ve benzeri destek hizmetlerinin onemini arttirmistir. Bu nedenle sosyal politika olarak lojman yapimina onem verilmesi ve bunun icin Akatlar modeline benzer modellerin universite arazilerinin gecekondulasmasini da engellemek uzere hizla uygulanmasi hedeflenecektir. Oncelikle Baltalimani'ndaki arazi bu amacla planlanarak lojman kapasitesi 750 uniteye cikarilacaktir.

Kresler: Universitenin kres kapasitesinin arttirilmasi icin Ayazaga ve Macka Kampusleri'nde calismalar surmekte ITU Vakfi'ndan saglanan destekle Macka kresi genisletilerek modernize edilmektedir. Yapilacak ayrintili bir calisma ile ihtiyaclar belirlenerek yatirimlar yonlendirilecek, kreslere kabul esaslari yeniden duzenlenecektir.

Servisler: Universite personelinin konutisyeri servis problemi butun boyutlari ile analiz edilerek maliyeti en aza indirecek, buna karsilik servislerin kullanimini daha verimli duruma getirecek onlemler alinacaktir.

Yurt: Ogrenci yurtlarinin kapasitelerinin ve ozellikle erkek ogrenci yurtlarinin kalitelerinin yetersiz oldugu bilinmektedir. Halen 900 ogrenci kapasitesi olan yurtlarin kapasitelerinin bu donemde 4000'e cikarilmasi hedeflenecek, mezunlarin da destekleri ile herbiri 50-60 ogrenci kapasiteli cok sayida yurt insa edilecektir. Ayrica Ayazaga Kampusu eteklerindeki alanlarin gecekondulasmalarini da onleyecek modellerle bu alanlarin yurt yapimina acilmasi saglanacaktir.

Burs: Universitemizin toplam 23 bin 332 ogrencisi olmasina karsin yillik burs miktari toplami 12.7 milyar TL dir. Ogrenci basina burs miktari halen 550 000 TL dir. Bu miktar yuksek duzeyde tercih edilen Devlet universitelerinde 2 milyon TL'nin ustundedir. Kararli ve hedefleri kesin olan bir burs politikasi gelistirilerek burslar istenen duzeye cikarilacaktir.

Saglik Hizmetleri: Universitenin saglik hizmetlerinin kalitesi arttirilarak kampuslerde yayginlastirilacak ve checkup olanaklari yaratilacaktir. Rektorluk binasi insaatinin tamamlanmasindan sonra halen bu amacla kullanilan bina, tumuyle saglik hizmetlerine tahsis edilecektir.

              ITU 2001 ATILIM PROJESI: ONERILEN SAYISAL HEDEFLER
              --------------------------------------------------

                                                   MEVCUT    ITU 2001
                                                   ------    --------
Lisans ogrencisi kontenjani                          2500       2000
Lisansustu ogrencisi kontenjani                      1000       1500
Doktora ogrencisi kontenjani                         375         500
Ilk tercihle giren ogrenci                            %2         %15
Ilk uc tercihle giren ogrenci                         %11        %40
OYS'de ilk %1' lik dilimden alinan ogrenci            %20        %50
Lisans sonrasi/lisans ogrencisi                       %40        %50
Ogretim uyesi sayisi                                  800       1000
Diger ogretim elemani sayisi                         1100       1400
Kitap sayisi                                       307000     600000
Sureli yayin sayisi                                  1100       2000
Yurtdisi yayin sayisi (makale+bildiri)                700       1400

Yurtici yayin sayisi (makale+bildiri)                 900       1500
Yillik arastirma fonu butcesi (Milyar TL)(+)          115        800
Ogrenci yurtlari kapasitesi                           900       4000
Lojman sayisi                                          92        750
Yillik burs (Milyar TL)(+)                           12.7         30
(+) 1995 verileri esas alinmistir.




Prof. Dr. Gulsun Saglamer'in Ozgecmisi

Gulsun SAGLAMER, 1945 yilinda Trabzon'da dogdu. Ilk, orta ve lise ogrenimlerini Trabzon'da tamamladiktan sonra 1962 yilinda girdigi I.T.U. Mimarlik Fakultesi'nden 1967 yilinda mezun oldu. 1973 yilinda "Doktor", 1978 yilinda "Docent" ve 1988 yilinda "Profesor" unvanlarini aldi. Halen Mimarlik Fakultesi Bina Bilgisi Anabilim Dali'nda ogretim uyesi olarak gorev yapmaktadir.

Yonetim Gorevleri

Yurtici ve Yurtdisi Gorevleri

Uyelikler

Uluslararasi Iliskiler

Duzenledigi Bilimsel Toplantilar

Yonettigi Tezler

Yayinlar/Arastirmalar/Diger Faaliyetler

  • 9 adet tamamlanmis arastirma projesi.
  • 2 adet devam eden arastirma projesi.
  • 4 Turkce, 12 uluslararasi hakemli dergilerde basilmis Ingilizce makale.
  • 17 Turkce, 35 uluslararasi kongre bildirisi.
  • "Housing for the Urban Poor", ENHR Simpozyumu Bildiri Kitabi (Co- Editor).
  • 1 mimari proje yarismasinda birincilik odulu
  • 5 mimari proje yarismasinda juri baskanligi ve juri uyeligi.



Sonraki
Onceki
Icindekiler
Kapak