BabamIn degisik görevleri dolayIsIyla Anadoluyu dolasmIs, durmusuz. Ílkokula baslamadan latin harflerinin kullanIlmasI yIlInda Bilecikte annem ve babam yeni harfleri sökmeye çalIsIrken bende bacak kadar boyumla yaslI baslI adamlarIn arasInda Halk OcagInda kurs ögrencisiydim.
Sonra ilkokula KIrsehirde basladIm. Oradan, ver elini Yozgat ve Samsun. Ílkokuldan sonra ortaokula Samsunda devamda iken son yIlImI Çatalcada tamamladIm ve lise Ístanbul Kabatasta sona erdi.
Yüksek Mühendis Okuluna Ístanbul Üniversitesi Matematik-Astronomi Bölümünün 3.ncü sInIfIndan ayrIlarak dahil oldum. Okulun 2.nci yIlInda okul üniversiteye (ÍTÜ) dönüstü ve ögretim süresi 5 yIla indirildi. Biz de yeni gelenlerle 1. sInIfa alIndIk. Ben, Makina Fakültesinin yeni açIlan Gemi Bölümü ögrencisi olarak 1948 yIlInda mezun oldum.
Teknik Üniversitenin o senelerin mezunlarInIn çok seçkin isimlerini kapsadIgInI belirtmeliyim. Mesela; Amerika Birlesik Devletlerinin degisik üniversitelerinde profesör olan, Ziya AKÇASU, Turan ONAT, FazIl ERDOGAN, v.s. ve CumhurbaskanI Süleyman DEMÍREL, sabIk basbakan Necmettin ERBAKAN ve digerleri. Bizim sInIf Teknik Üniversiteye en fazla ögretim üyesi (profesör) vermis bir enteresan sInIftIr. Mezuniyetten hemen sonra üniversite Makina Fakültesinde asistan olarak ise basladIm.
1950 yIlInda Íngilterede Dumbarton gemi model deney havuzuna gönderildim. Dünyaca gemi hidrodinamiginde ünlü Lucy AshtonIn arastIrmalarIna tek yabancI olarak katIlmak sansInI kazandIm. Bu arada, balIkçI tekneleri ile yüksek süratli tekneler üzerindeki çalIsmalarIm sonunda, Íngilterede ilk mesleki makalem yayInlandI. Dumbartondan, doktora çalIsmasI için Durham Üniversitesi Kings Collegede Prof.Burrillin yanIna gittim. ÇalIsmalarImIn bitisine yakIn safhasInda ÍTÜden iznimin uzatIlamayacagI haberi ile geri döndüm. YIllar sonra Prof.Burrillden gelen hatIrlatma ile 1964te Newcastle Üniversitesinde doktora çalIsmasInIn müdafasInI yaparak Ph.D.ünvanI kazanmIs oldum. Mesleki sosyal faaliyetlerimin bir digeri de umumi katibi oldugum Türk Gemi Mühendisleri Cemiyetinin Türk Mühendis ve Mimar OdalarI Birliginde Gemi Mühendisleri OdasIna dönüsmesinde kurucu üye olmamdIr. Bilahare, 10 yIl süre ile Oda umumi kâtipligini yaparak önemli katkIlara istirak etmis oldum."
Kemal KafalI'nIn bilimsel arastIrmalarI uluslararasI düzeyde de sürmüs, uzun yIllar yurtdIsInda önemli projelere katkIlarda bulunmustur.
KafalI, 1957-59 yIlInda Amerikada M.I.T.de misafir arastIrIcI profesör olarak bulunmus, orada MimarlIk ve Gemi Ínsaat Bölümünün ortak mastIr programI olan nükleer enerji ile çalIsacak Amerikan sergi gemisi M.sc projesini yönetmistir.
1963-64 yIlInda Newcastle Üniversitesinde arastIrmacI olarak bulunan KafalI, 1968-81 yIllarI arasInda Deniz Harp Okulu'nda gemi insaatIna ait degisik dersler vermis ve yine 1968-74 yIllarI arasInda YIldIz Devlet Mühendislik ve MimarlIk Akademisinde ve bilahare 1987den itibaren YIldIz Teknik Üniversitesi Gemi Bölümünde Gemi ÍnsaatI derslerine devam etmistir. 1953 yIlInda doçent ve 1962 yIlInda Ístanbul Teknik Üniversitesinde profesör ünvanInI kazanmIs olan KafalI, 1973-84 yIllarI arasInda Gemi Enstitüsü Müdürlügünde bulunmustur.
KafalInIn önemli görevlerinden biri de Türkiye Bilimsel ve Teknik ArastIrma Kurumunda geçmistir. Burada üç yIl DanIsma Kurulu Üyeligi, altI yIl Bilim AdamI Yetistirme Grubu Üyeligi, altI yIl Tübitak Bilim Kurulu Üyeligi ve baskanlIgInI yapmIstIr. KafalI, 1983 yIlInda kanunla kurulmus Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Osinografi Hizmetleri Plan Koordinasyon Kurulu ve Ícra Kurulu Üyesi olarak 1987 yIlIna kadar görev yapmIstIr. Ístanbul Teknik Üniversitesindeki hizmetleri önemli addedilecek diger bir tarafIdIr. 1968-70 yIllarIndaki Makina Fakültesi DekanlIgI, 1973-74 Rektör YardImcIlIgI, 1974-77 ve 1980-82 yIllarInda Rektörlüge seçilmesi ve 1982-87de Rektörlüge tayini ile ÍTÜde en uzun süreli hizmet vermek sansIna sahip olmustur. Bu süre içinde basta kurucusu ve baskan oldugu ÍTÜ VakfI yanInda Türk Musikisi, Kabatas Egitim, Alarko Egitim, Türk Kültürünü Gelistirme, Bilim ve Teknoloji, Piri Reis, Darülaceze, Deprem VakIflarI kurucu üyelikleri kaydedilebilir. Bunlara ilave olarak Rektörlük görevi sIrasInda 1983-84 yIlIndaki ÜniversitelerarasI Kurul BaskanlIgI ve degisik yIllardaki Gemi Tetkik (seçme) Heyeti, Egitim SuralarI üyelik ve komite baskanlIklarI, Türkiye Sevk ve Ídare Enstitüsü Üyeligi, Çevre Koruma Dernegi, ÍTÜ MezunlarI Dernegi, Kabatas Lisesi MezunlarI Dernegi gibi kuruluslardaki görevleri devam etmektedir. KafalInIn meslek ve akademik faaliyetleri dIsInda, degisik sanayi odalarInda, üniversitelerde, Rotary, Lion gibi kuruluslardaki Bilim ve Teknoloji, Üniversite Sanayi Íliskileri hakkInda arastIrma ve benzeri kurumlarda çok sayIdaki konferanslarI dIsInda Íngilizce, FransIzca mesleki ve bilimsel 24 yayInI, telif kitap ve brosür olarak 18, ders notu olarak 7, mesleki, teknik makale olarak 47, gazete, dergi yayInI olarak 50den fazla makalesi ve degisik bilimsel ve teknik kuruluslara sunulmus, 23 adet tebligi bulunmaktadIr. KafalI L.P.G. gemisi, romorkör, balIkçI teknesi yüksek süratli tekneler insaatlarIna ait projelerede dizayn mühendisi olarak imzasInI atmIstIr.
1988 yIlInda ÍTÜden emekli olan KafalI halen ÍTÜ ve YIldIz Teknik Üniversitesinde ücretli olarak ders vermektedir. Yeni kurulan Dogus Üniversitesinin Akademik Kurul BaskanIdIr. KafalI Türk Petrol-Marmara Transport A.S. ve STFA-Sedef A.S.de Yönetim Kurulu Üyesi, Alarko Holding A.S.de murakIp üye olarak görevlidir.
Íki çocugundan biri Gemi Íns.Y.Müh., Sedef Tersanesinde görevli, digeri ise sistem-analisti olarak Packard FirmasInda çalIsmaktadIr. Esi ÇamlIca Lisesinde matematik hocalIgIndan emeklidir.
YIl 1968 Makina Fakültesi DekanI Saffet MÜFTÜOGLU, vazifesini seven, yeterli bir bilimsel düzeyi olan degerli arkadasImIz. Yönetim Kurulunun sürekli üyelerinden biriyim. Yönetim Kurulunun diger iki üyesi Necmettin ONGAR ve Prodekan Aziz ERGÍN dekan usül açIsIndan devamlI sIkIstIrmalarda bulunurlardI. Gündem maddeleri çok kere 30un üstüne çIkmakta ve çok kere toplantIlar yarIm kalmaktadIr.
Bir kIs günü Kaloriferler yanmIyor. Hepimiz palto ile Yönetim Kurulu toplantIsIna gelmisiz. ToplantInIn açIlIsInda usül hakkInda kendisine söz verilen Necmettin ONGAR Íç cebinden kocaman bir duvar termometresini dekanIn önüne sürerek mevcut IsI derecesinin kurallara göre çalIsma imkanI göstermedigini belirtince, DekanImIz toplantIyI kIzgIn bir hareketle iptal ediverdi.
DekanlIk sürem içinde enteresan olaylar arasInda rahmetli profesör hocamIz Aram ERSÜMERle ilgili bir anI ilginç. Bir kIsIm arkadaslar AramIn kanser oldugunu ve ömrünün çok az kaldIgInI belirttiler. Yurt dIsIna nasIl yollarIz diye yol aramaya koyulduk. Ben ERSÜMERi davet ederek sanki bilgimiz yokmus gibi DekanlIk tahsisatImIz içinde ben yurt dIsIna çIkmayacagIm. Aram Bey sen dekanlIk hesabIna Íngilterede bizimle ilgili konularI incelemeye ne dersin Çok iyi olur, ama bir genel raporla hizmet yerine getirilir. Gitmisken burada yaptIrdIgIm muayenelerin benzerini bir de orada yaptIrmIs olursun! Yolcu ettik. Oradan gelen bilgilerde aynI hususu teyid ediyor. O sIrada Aram Beyin profesörlüge müracaatI var. Íncelemede prof.takdim tezine rahmetli Dogan GÜCER takIlmIs. Olmaz der! Durum kritik. YasamasI günleri sayIlI bir kimse Ünvan almIs ne olacak almamIs ne olacak gibi. DoganI çalIsmalarI ve tezi yeniden incelemeye ikna ettik. O isi de bu arada çIkardIk. Belki psikolojik, manevi bir etkisi olmalI. Evet, ne oldu ki Aram ERSÜMERin günleri sayIlI olan kimse olarak aramIzda yIllarca daha yasadI ve ömrü kanserle noktalanmadI!
Demirel, Özal, Erbakanla ÍTÜde dönem arkadaslIgI yapan, onlar siyasete yönelirken, üniversiteyi ve bilimi tercih eden KafalInIn 75. Dogum günü, önceki gün ÍTÜ Sosyal Tesislerinde, önce sempozyum ve ardIndan da resepsiyonla kutlandI.
Hoca, hala dimdik ayakta ve hala üniversitesi için kosturuyor. Rektörlükten ayrIldIktan sonra kurdugu ÍTÜ VakfI, ÍTÜlülere önemli sosyal tesisler kazandIrdI, kazandIrmaya da devam ediyor.
Profesör KafalIyI 15 yIla yakIn süredir tanIrIm. YÖK öncesinde rektördü. YÖKten sonra bir dönem daha rektörlük yaptI. DogramacIya karsI dogrularI söyleme yürekliligini gösterdigi için, gazaba ugradI ve ikinci kez atanmadI.
YÖKün ilk yIllarInda, KafalI gibi 8, 10 rektör daha olsaydI, ne YÖK, ne de üniversiteler, bu hale gelmezdi.
Önceki günkü törende, kendisine 30a yakIn degisik kurum ve kurulustan tesekkür plaketi verildi. Deniz kuvvetlerinden tutun da, özel sektör temsilcilerine kadar herkes HocanIn, kararlIlIgIndan Türk bilimine, arastIrma kurumlarIna, denizcilige yaptIgI katkIlarI anlattI, tesekkürlerini dile getirdiler.
Evet, 30a yakIn tesekkür plaketi arasInda, ögrenciler adIna olanI yoktu. Halbuki, en güç dönemlerinde hep onlarIn yanInda olmustu. Onbinlerce ÍTÜlünün diplomasInda onun imzasI var, hocalarInI hatIrlamIs olsalardI, sanIrIm çok sevinirdi.
AynI tepkiyi, Bilkent Üniversitesi ögrencilerinin hazIrladIgI yIllIkta DogramacIyI göremediginde de göstermistir. "NasIl olurda, pas geçersiniz. O Bilkenti kurmak için ne çabalar gösterdi, ben de dahil kimlerin elestirilerine hedef olmadI ki! Ve siz onu görmezden geliyorsunuz" diye epey kIzmIstIm.
Türkiyede insanlar hayattayken pek kIymetleri bilinmez, hele emekliliklerinde unutulup giderler. Bazen kendi yarattIklarI kurumlarda yabancIlasIrlar. Bu yüzden, ÍTÜnün eski rektörüne gösterdigi vefa herkese ders olmalIdIr. Ah bir de ögrencileri hatIrlayabilseydi, ne iyi olacaktIr.
Abbas Güçlü Milliyet, 10 Subat 1996
Prof.Dr. KafalI, bütün yasamI boyunca en büyük agIrlIgI üniversiteye vermis. Üniversitelerin, ülkelerin en önemli sorunlarInIn basInda geldigine inanmIs. 2000li yIllarIn esigindeki Türkiyeye çagdas, dinamik ve özerk yapIlI üniversitelerin kazandIrIlmasI için büyük çabalar harcamIs. Ama, o, hala bu ülkeye hizmet borcunu ödeyemedigi endisesini tasIyor. Mutlulugu, çalIsmakta buluyor. SIcak, sevecen bir aile ortamI, basarIlarInI pekistiriyor.
Hürriyet, 15 MayIs 1995