[ACIklama: ASaGIdaki yazImIz daha once ITUMUK UluslararasI KuruluSu Elektronik Dergisi PETEK, Cilt: 1, SayI: 3'te yayImlanmIStIr.]


ITU BIM'e Maddi YardIm:
Piyango Bileti Satisimiz ve Odulleri...


Sevgili Arkadaslar,

Yurttan uzakta olsak da bizleri mezun eden ve biraraya getiren ilim yuvamiz ITU'yu unutmadik. ITU Mezunlar Dernegi Uluslararasi Kurulusu 1993 yilinda ABD'de calismalarini baslatmis ve kisa sure icinde diger ulkelerde de subeler olusturmustur. ITUMUK Mutevelli Heyeti (BOT), okul icin gerekli kaynaklarin temini ile gorevli komitemiz, duzenli araliklarla ve belirli miktarlarda bagis toplama girisimlerini organize etme gorevini ustlenmis durumdadir.

Egitim kaliteleri ile unlenmis tum buyuk egitim kuruluslari buyuk capta mezunlarinin bagliliklarinin ve okullarina karsi duyduklari sorumlulugun gostergesi olan bagislarla ayakta durmakta. Daha birkac gun once ABD'deki buyuk universitelerden biri olan Johns Hopkins Universitesi, tarihinin tek bir kisiden gelen en buyuk bagis cekini kabul etti: Bir mezununun bagisladigi 55 milyon ABD dolari! Bu rakkam aslinda, ABD'de bir rekor olmaktan uzakta, ancak yine de etkileyici bir miktar oldugu kuskusuz. Istatistiksel olarak, ABD universiteleri her 3-5 yilda bir buyuk capta bagis toplama kampanyalari duzenlemekte, bir kampanyada orta buyuklukte bir universite genellikle 300 ila 500 milyon dolar arasinda bagis toplayabilmektedir. Bu miktarin %75 civarindaki kismi da genellikle kendi mezunlarindan gelmekte, geri kalan kismi da yerel sanayiden ve yine yerel diger sosyal kurumlardan gelir.

Bunun yaninda, Turkiye'de universiteler buyuk capta devletin ayirdigi butcelerle egitim aktivitelerini gerceklestirmek zorundalar. Ekonominin zorlu zamanlarinda onlar da kendi paylarina dusen kemerleri sikma cabasina zorlanmakta, zaten kucuk olan butceleri iyice calistirilamaz hale gelmektedir. Tum bu dongunun altinda, Turk toplumunda her seyi *Devlet Babadan* bekleme mantalitesinin yattigi kuskusuz. Halbuki bizim vakiflar gibi 6 yuzyildir varolan bir muessesemiz var. Bati'nin bizden cok sonra uygulamaya koydugu bu kurumsallasmis bagis ve yardim ogesinden cok seyler ogrenmis olmamiz gerekirken, universitelerimizi zor sartlar altinda gecinmeye birakiyoruz.

Acikca ifade edilirse, gelismis ulkelerde cok onceden farkedilmis bir gercek var, o da, bir egitim kurulusunun, emrindeki kaynaklar yeterli miktarda olmadigi takdirde, egitim aktivitelerini efektif bir sekilde yonetemeyecegi, kaliteyi gereken yuksek seviyede tutamayacagidir. Bu inanis, egitim kurumlarina verdikleri olaganustu onemin bir kucuk gostergesidir. Ayrica, asgari imkanlarla yola cikarak kaliteli ve rekabette basarili egitim vermenin imkansiza yakin, gercekci olmayan bir cabaya girismek demek oldugunu bilmelerinden kaynaklanir.

Istanbul Teknik Universitemiz, kurulus karakterinin ve teknik ustunlugunun verdigi birincilik vasfi ile, uzun yillardir Turk endustrisine bircok hizmet vererek butce giderlerinin buyukce bir kismini karsilamistir. Yine de, buyuk oranda devletin yardimina muhtac bir egitim kurulusu olmaktan cikamamistir. Gelisen ve degisen caga ayak uydurma surecindeki Turkiye'mizde gelecegin teminati olan universitelerimizin modernlestirilmesi elzemdir. Asagida sizlere bu amacla ITU icin baslatmis oldugumuz bir faaliyetimizin haberini sunuyor ve sizleri katilima davet ediyoruz.


ITU BIM'E MADDI YARDIM KAMPANYASI: PIYANGO BILETI SATISI


Ilk organize kaynak biriktirme girisimimiz, bir uluslararasi piyango duzenlemek seklinde baslatildi. Bu kampanyada 100,000 ABD dolari toplamayi amacladik. Piyangonun sartlari ve bilet satis kurallari asagida verilmistir. Su ana kadar, tanesi 10 dolardan, toplam 4,000 bileti yoresel baskanliklara dagittik. Periyodik olarak, bilet sahiplerini ve satilan bilet numaralarinin anonsunu yine Internet araciligi ile yapmayi kararlastirdik.

ITUMUK olarak, yardiminiza her zamankinden cok ihtiyacimiz var. Piyango, hemen herkesin katilabilecegi sekilde duzenlendi. Biletleri, is cevrenizde oldugu kadar, sosyal grubunuzda da rahatca herkese satabilirsiniz. Ilgilenenler komite baskanimiz Nalan Arsoy-Gainer'la veya Uluslararasi Merkezimizle veya Turkiye'de bu kampanyamiza yardim etmeyi kabul eden Termas AS Yonetim Kurulu Baskani Gazanfer Ugural Bey'e asagida verilen adresler ve telefon numarasi ile ulasabilirler.

Piyangonun odulleri:

  1. Birinci cekilen numaraya *Iki kisilik gidis gelis ucak bileti*
  2. Ikinci cekilen numaraya *Istanbul The Marmara Etap Oteli'nde bir hafta misafir edilme*

Ikinci odul "Mega Trails Turizm Sirketi, New York, ABD" tarafindan piyangomuza hediye edilmisdir. [Tel: 212-888-9422 veya 800-547-8211]

Kazananin bulundugu ulkeye gore, biletler su uc alternatife gore alinacaktir:

  1. Kuzey Amerika'daki kalkis noktasindan Istanbul'a
  2. Turkiye'deki kalkis noktasindan New York'a,
  3. Avrupa'daki veya Orta Dogudaki kalkis noktasindan Istanbul'a veya Newyork'a.

Goruldugu gibi, cok cazip bir tatilin en buyuk parasal yukunu teskil eden ucak yolculugu boylece halledilmis olur. Bilet sayisinin cok dusuk olmasi, (sadece 10,000 tane) kazanma olasiligini olaganustu derecede arttiriyor.

Kurallar Uzerine:

Bilet satmak veya almak uzere basvuranlarin titizlikle uymalari gereken kurallar sunlardir:

  1. HERKES PIYANGOYA BIR BILET ALARAK KATILABILIR!
  2. BILETLERIN KARSILIGINI CEK VEYA NAKIT (10.00 ABD DOLARI) OLARAK ALINIZ.
  3. CEKLERIN "ITUMUK" ADINA YAZILMALARINI SAGLAYINIZ. [Turkiye'de ise Ceklerinizi "Gazanfer Ugural ITU icin" yaziniz]
  4. BILET KOCANINDA HER BILETE AYRILAN SOL KISMINDAKI BOLUME, SATIN ALANIN ISIM, ADRES VE TELEFON NUMARASINI YAZINIZ.
  5. BILETLERIN KOCAN KISMINI VE BEDELINI ITU-MEZUNLARI DERNEGI ADINA BIR CEK YAZARAK, TAAHHUTLU OLARAK GONDERINIZ.
    *En son gonderme tarihi 20 Subat 1996'dir.*
  6. SATILMAYAN BILETLER VARSA, IlGILI ADRES(LER)E GERI GONDERINIZ.

BASVURU/DANISMA VE GONDERME ADRESLERI:

  1. Turkiye disindakiler icin:
    Nalan Arsoy-Gainer
    4410 Massachusetts Ave., NW Suite 300
    Washington, DC 20016 - USA
    Tel: 1-301-438-8265
    Internet address: [email protected]
    ITU Mezunlari Dernegi
    235 E River Drive, Suite # 1502
    E Hartford, CT, 06108, USA
    Tel: 1-203-282-0251
    Internet address: [email protected]
  2. Turkiye icindekiler icin:
    Gazanfer Ugural
    Termas AS Yonetim Kurulu Baskani
    Kore Sehitleri Caddesi, Mithat Unlu Sokak No:12
    Zincirlikuyu Istanbul
    Tel: (212)-266 60 46 / 274 49 17 / 272 49 86

Piyango Cekilis Yeri ve Tarihi Uzerine:

Piyango cekilisimiz 8 Mart 1996, Cuma gunu, sozkonusu hafta icinde duzenlenecek American Turkish Council'in (ATC-AFOT) ve Turk Amerikan Ilim Adamlarinin yillik konferansi sirasinda saat 18'de, noter huzurunda yapilacaktir. Sayin Cumhurbaskanimiz ve kurulusumuzun Seref Baskani Suleyman Demirel'i bu vesile ile Washington'a davet edip, cekilisi bizzat kendisinin yapmasini istirham edecegiz.

Simdiden hepinize iyi sanslar! Sevgi ve saygilarimla,

Nalan Arsoy-Gainer, MSME (Makina '81) ([email protected])
ITUMUK VP, Eastern USA and
ITUMUK BOT, Chairman Central Fundraising Committee

[PETEK'in notu: Piyango bileti satisi uzerine yasal uygulamalar da dahil herhangi bir konudaki sorularinizi ABD'deki adreslerimize sorabilirsiniz.]


ITUMUK Fundraising Committee Main Page