ITU'nun OncU ve Ornek CalISmalarIna Ornekler


TUrkiye'nin ilk teknik eGitim-OGretim kurumu olan ITU teknolojinin pek Cok alanInda da Ulkemizdeki ilk Ornekleri vermiStir. Bunlardan baSlIcalarI:

bu kapsamda sayIlabilecek ITU'nUn Onemli uygulamalarIdIr. Yeni teknolojilerin geliStirilmesi ve uygulanmasI da ITU'nun bugUn de Oncelikli hedefleri arasIndadIr.

SUrekli geliSen Universitemizin bugUnkU seviye ve gUcUnU belirtmek iCin bazI rakamlarI dikkatlerinize sunuyoruz:

11 FakUlte, 3 EnstitU, RektOrlUk'e baGlI 3 BOlUm, TUrk Musikisi Devlet KonservatuarI ve bu yIl hizmete giren Meslek YUksek Okulu'ndan oluSmaktadIr. Faaliyetlerini AyazaGa, GUmUSsuyu, TaSkISla, MaCka ve Tuzla kampUslerinde; 22000'i aSkIn OGrenci, 1803 akademik, 1602 idari ve 27 yabancI uyruklu personel olmak Uzere yaklaSIk 26000 kiSilik bir kadroyla sUrdUrmektedir. Universitemiz 36 alanda lisans diplomasI vermektedir. LisansUstU eGitimimizin 69 yUksek lisans ve 45 doktora programInI kapsamasI Universitemizin ihtisaslaSmaya yOnelik katkIsInIn bUyUklUGUnU gOstermektedir.

MUhendislik eGitimi 1773 yIlInda "MUhendishane-i Bahri-i HUmayun" adIyla Gemi InsaatI ve HaritacIlIk konularInda baslamIS, 1795'te MUhendishane-i Berri-i HUmayun'un kuruluSu ile geniSlemiS ve 1883'te de "Hendese-i MUlkiye Mektebi"nin aCIlmasI ile sivil mUhendislik alanIna yOnelmiStir. Boylece, TUrkiye'deki ilk sivil mUhendislik eGitimin baSlamasI ve ilk mezunlarInI verdiGi 1888 yIlIndan bugUne kadar Universitemizden Onlisans, Lisans, YUksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik olarak 71000'i aSkIn teknik eleman mezun olmuStur.

Kaynaklar:
ITU eski rektoru SayIn Prof. Dr. ReSat Baykal'In ITUMUK PETEK E-Dergisi Cilt:1 SayI:3 1 AralIk 1995'te yayImlanan "ITU'deki Son GeliSmeler" baSlIklI yazIsI

Prof. Dr. Ahmet DerviSoGlu, "ITU Elektrik-Elektronik FakUltesi", ITU MezunlarI Dernegi Dergisi YIl: 2 SayI: 2, Sayfa: 21-23


Gelecege umutla ve guvenle bakan ITU'nUn 2001 YIlI AtIlIm PlanlarI Uzerine SayIn Rektor Prof. Dr. GUlsUn Saglamer'in PETEK'te yayImlanan bu yazisina bakmanIzI Oneririz.