Osadchiy: “Birileri gaz ve Kıbrıs sorunuyla oynuyor”

cyprus
Spread the love

Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osadchiy

 

Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ada’ya yapacağı ziyaret öncesinde Rum basınına yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’de keşfedilen hidrokarbonları Kıbrıs sorunu açısından iki tarafı keskin bıçak olarak niteledi.

Rus yatırımcıların Rum tarafındaki Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) özelleştirilmesine katılabileceklerine işaret eden Osadchiy, Rum tarafının elektrik üretimi için ara çözüm olarak doğal gaz ithal etme çabalarında Rus şirketi ITERA’nın devre dışı bırakılmasından Rus tarafının duyduğu rahatsızlığı da ifade etti.
Osadchiy, ABD ve AB tarafından Rus işadamlarına ve şirketlerine yaptırım uygulanmasına değinirken de yaptırımları “başrol oyuncularını da mağdur edecek tehditler” diye niteledi ve uyardı: “Rusya, birisinin cevabını almadan tehdit diliyle konuşmasına müsaade edecek bir ülke değildir. Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar ve Rusya’nın karşı tedbirleri, iki tarafı keskin bıçaktır. Bu yaptırımların uygulanması, başrol oyuncularını da mağdur edecek. Maalesef, kaçınılmaz olarak Kıbrıs gibi küçük Avrupa ülkeleri de büyük zarara uğrayacak”
Simerini, aynı yayın grubuna (DİAS) bağlı SigmaLive isimli internet gazetesinin Osadchiy ile yaptığı röportajı okurlarına “Birileri Gaz ve Kıbrıs Sorunuyla ‘Oynuyor’… Rus Büyükelçi Rusların Özelleştirmelere Katılabileceğini Söylüyor… Rusya’nın Avrupa İçin Elzem Olduğunu Vurguluyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.
“Rus şirketlerin Kıbrıs’ta faaliyet göstermeye ilgisi var mı? Rusya Kıbrıs Cumhuriyeti ile doğal gaz konusunda işbirliği yapmak istiyor mu?” sorusuna karşılık Rum yönetimi ile Rusya arasındaki eski ve sınanmış ilişkilere işaret eden Osadchiy, Euro Grubu’nun geçen yılın Mart ayında aldığı mevduatların tıraşlanması kararından Rus yatırımcıların hatırı sayılır bir zarara uğradığını hatırlattı.
Bu durumun Rum-Rus ilişkilerini sınadığını vurgulayan Osadchiy “Rus tarafının doğal gaz ara ikmali konusunda çıkılan ve ITERA isimli şirketimizin de katıldığı yarışmanın sonucundan hayal kırıklığına uğradığı da doğrudur. Bize göre teklifi ile en iyi olduğunu gösteren ITERA ihale yarışmasının hedefine varmasında, yani Kıbrıs’ın elektrik fiyatlarının azaltılmasına yardımcı olabilirdi” dedi.
Rus Büyükelçi, Rus yatırımcıların bugün yeniden Güney Kıbrıs’a yönelebileceğine işaret ederek özetle şunları söyledi:
“Mesela Rusya tarafından yatırım perspektifi olarak turizmin rolü artabilir. Ancak bunun olabilmesi için turizmin uzmanlaşması gerekir. Tarım, sağlık, din, v.b. turizmine daha çok dikkat gösterilmesi gerekir. Yine KİT’lerin özelleştirilmesinin Rus yatırımcıları cezp ettiğini görüyor ve katılmalarını ihtimal dışı bulmuyorum. Bilindiği gibi ekonomik işbirliğinde ölçü yalnız siyasetler ve duygular değil, öncelikle ekonomik sebeplerdir. Bu nedenle Kıbrıs ekonomisinin Rus yatırımlarının gerçekleşeceği alanları, bir dizi ekonomik ve diğer nedene bağlı olacak. Kıbrıs’taki büyükelçiliğimizin rolü, ülkelerimiz arasında, ekonominin de bulunduğu bütün alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili uygun siyasi şartları yaratmaktır.”
Osadchiy’e “Rusya’nın Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşü nedir” sorusu yöneltildi. Rusya’nın Kıbrıs sorununda her zaman ilkelere bağlı kaldığını ve bunun değişmediğini söyleyen Büyükelçi “milli dava” ifadesini kullandığı Kıbrıs sorununun, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin çıkarına olacak şekilde çözülmesi yönündeki desteğini bugün de sürdürdüğünü anlattı, şunları özetle söyledi:

“Biz BM kararlarının hükümlerine ve Kıbrıs içi çıkarlarına dayanan bir çözümden yanayız. Yani, gelecekte yeniden birleşecek Kıbrıs’ın yönetimi bağımsız ve toprak bütünlüğüne sahip, iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip, tek egemenliği, tek uluslararası temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olan bir federasyon olacağını söyleyen hükümleri kastediyorum. Çözümün tam da bu şekilde olacağına inanıyor ve umuyorum. Çözümün süratle geleceğini umuyoruz ancak çözümün suni şekilde hızlandırılması çabalarının karşısındayız.”
“Kıbrıs MEB’i içerisinde doğal gaz yatakları bulunmasının Kıbrıs sorununun çözümünde belirleyici rol oynayacağına inanıyor musunuz?” sorusuna da muhatap olan Stanislav Osatchiy’in cevabı şu oldu:

“(Doğal gaz yatakları) Kıbrıs sorununun çözümü açısından yeni ve çok önemli bir unsur yaratıyor. Bu unsurun Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz bölgesindeki jeopolitik rolünü yükseltmesi olumludur. Hidrokarbonların bir yandan çözüm için harcanmakta olan yapıcı çabalara ek bir ivme de teşkil edebileceğini düşünüyorum. Ancak öte yandan Kıbrıs sorununun çözümüyle kendi siyasi ve ekonomik nedenleri yüzünden ilgilenen bazı ‘yabancı oyuncuların’ öncelikle kendi çıkarlarına olacak, Kıbrıslıların isteklerini gerektiği ölçüde yansıtmayacak bir çözüm dayatma çabalarını yoğunlaştırmaları tehlikesini de artırıyor. Bu şartlarda, Kıbrıs’ın ve Kıbrıslıların sadık ve denenmiş bir dostu olan Rusya tarafından verilecek destek, önemini asla kaybetmez.”
Osadchiy “ABD doğu Ukrayna’daki referandumdan önce Rusya’yı, referandum yapılırsa tedbir alacağı konusunda uyarmıştı. Bunu tehdit mi görüyorsunuz?” sorusuna “Evet tehdittir” dedi, şunları ekledi:
“Rusya’ya karşı yaptırımların tırmandırılması ve Batı’nın tehditlerinin ete-kemiğe büründüğünü doğruluyor. Bu açıdan şu üç noktanın altını çizmek zorundayım:

1-Rus karşıtı yaptırım alınmasına hiçbir sebep yoktur çünkü Ukrayna’daki kriz Rusya’nın faaliyetlerinden değil, Batı’nın kışkırtmasından kaynaklandı.

2-Rusya, birisinin cevabını almadan tehdit diliyle konuşmasına müsaade edecek bir ülke değildir.

3- Şunun açıkça anlaşılması gerekir ki, Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar ve Rusya’nın karşı tedbirleri, iki tarafı keskin bıçaktır. Bu yaptırımların uygulanması, başrol oyuncularını da mağdur edecek. Maalesef, kaçınılmaz olarak Kıbrıs gibi küçük Avrupa ülkeleri de büyük zarara uğrayacak.”

Stanislav Osatchiy’e Rusya’nın AB ile ilişkilerinin nasıl olduğu da soruldu. Osadchiy, “Her şey yağ-bal idi denilemese de yakın geçmişe kadar Rusya’nın AB ile ilişkileri gelişiyordu. Rusya-AB ilişkilerinin daha da genişletilmesi ve derinleştirilmesinin her iki tarafın da çıkarına olacağından eminiz çünkü Rusya olmadan Avrupa’nın bir manası yoktur. Dolayısıyla AB ülkelerinin Rusya ile normal ilişkilerini engelleyen her şeyin süratle bir kenara atılması gerekiyor. Bugün Rusya’nın değil ABD’nin ve bazı müttefiklerinin faaliyetlerinden kaynaklanan Ukrayna krizi nedeniyle Rus karşıtı yaptırımlar böyle engellerdir.”
TAK

 

COMMENT

by Küfi Seydali

Sayin Elci’ye hatirlatmak gerekir ki, Rusya’nin 50 yillik Kibris sorunu ile ilgili tutumu hep Rum yanlisi olmustur. iliskilerin nedeni neyse (Ortodoks-din-birligi), Kibris Türk tarafina adil davranmasini önlemistir!


Makarios’un EOKA / ENOSIS calismalarina da her türlü yardimi esrigemeyen Sovyetler Birligi’nin tutumunuanlamak da cok zor bir olaydi. Hele, hele 1967 – 1974′ te yunanistanin askeri bir Junta tarafindan yönetildigi günlerde bile, Rumlara silah yardimi hep devam etmistir. O zamanlar, bir Kibris Türk genci olarak, “Sosyalist” kelimesinin Sovyetler Birligine yakismadigini düsünüyordum! Tabii ki, bu gün, isler cok daha kompleks hale geldi; kimin sosyalist, kimin kapitalist oldugunu ayird etmek de zorlasti. Yoksa, artik ideolojiler degil, ekonomik cikarlar mi ön plana cikiyor! Görünen o ki; Kibris Türkleri acisindan, hic bir fark etmiyor. bunlarin her türlüsü, Türklere düsmanca davraniyor – yuvarlak laflar haric!

 


Spread the love

More posts