Site icon Turkish Forum English

TURNING POINT IN TURKISH AMERICAN PUBLIC ADVOCACY

nagorno karabakh
Spread the love

ATAA’s Statement on H.Res. 252

Dear Turkish Americans and Friends of Türkiye:

House Resolution 252 passed the House Foreign Affairs Committee (HFAC) by a vote of 23-22 after HFAC Chairman Howard Berman extended the voting period thrice and forced reluctant legislators to show up and vote in favor of the resolution.

The passage of H.Res. 252 represented ethnic politics at its worst, and made a mockery of the U.S. legislative, judicial and foreign policy processes. Indeed, United States foreign policy regarding Turkey, Armenia and the broader region was hijacked by ultra-nationalist Armenian politics in a few Congressional districts.

The recalling of Turkish Ambassador Namık Tan was an expression of Turkey’s disappointment in what now appears to be a contradiction in the United States’ position on Turkish-Armenian rapprochement. It was also an expression in defense of the dignity of the Turkish people to whom the U.S. now appears to have denied fair and just treatment by this prejudicial resolution plagued with blatantly libelous falsifications.

At this stage it is difficult to expect the Turkish people to support the ratification of the Turkey – Armenia protocols, as the people’s interest now turns to whether U.S. President Obama will attempt to rehabilitate U.S. credibility in Turkey and among Turkish Americans, or permit further deterioration in a Proclamation on April 24. Furthermore, an alleged agreement between the White House and HFAC not to bring H.Res. 252 to a floor vote appears empty, if not also deceptive, as confidence in the ability of the Resolution to actually pass Congress is meager.

House Resolution 252 signals a turning point in Turkish American public advocacy. The 23-22 vote reflects the growing efficacy of the Turkish American public advocacy network, including its infrastructure, technical abilities, critical mass, cooperation, solidarity, and resolve. In 2007, H.Res. 106 passed the HFAC 27-21, after the late Congressman Tom Lantos voted in favor of the motion, and was followed by three standby members. In 2005, H.Res. 316 and 195 passed overwhelmingly 42-7 and 35-11, respectively. This is just the beginning, as an awakening Turkish American community and a resurging Turkish Republic take command of their destiny for “Peace at Home, Peace in the World.”

I thank the Turkish American community, particularly YOU – the individual Turkish American and friend of Türkiye — for your tremendous efforts. In solidarity within diversity, over 5000 letters were submitted through the ATAA-FTAA-TCA campaign. ATAA visited most of the HFAC members at least once at the local level and three times on Capitol Hill. On March 3, 2010, the ATAA and FTAA joined in solidarity on Capitol Hill, as we visited each HFAC member one final time.

I also thank the Azerbaijani, Crimean, Turkmen, Turcoman, Uzbek, Kazakh, Kirghiz, and Uighur American communities for their support. The Azerbaijan Society of America in New York – PaxTurcica in Los Angeles – USAN in Washington, DC supported the ATAA-FTAA-TCA letter campaign and Congressional visits. In addition, the Azerbaijanian American Cultural Alliance traveled from Texas to show its support at the March 4 HFAC Hearing.

I thank the Turkish Coalition of America (TCA) for their invaluable support and guidance.

Finally, I thank the ATAA Executive Committee, Board of Directors and Board of Trustees, and ATAA’s dedicated staff for their excellence in representing the Turkish American community in opposition to H.Res. 252 and in support of U.S.-Turkish relations. They have done this in parallel with four major ATAA projects, including Census 2010, SayTurk, Turkish American Broad Advocacy Network (TABAN) grassroots program, Turkish Student Outreach, and www.MediaWatchNow.com.

Our task is not finished, though. In fact, it might be said that it is just starting now. First, we should build on this momentum to maintain our contact with our representatives to educate them on matters concerning Turkey USA relations, so that such “ill-informed” resolutions will not be supported in Congress. We should establish lasting bonds of friendship for future. Next, we should revive, reinvigorate, and grow our component organizations to reach out and touch every Turkish American in 50 states, to deter future misguided attacks on our heritage.

Together we can do it and ATAA is here for you.

Gunay Evinch
President
Assembly of Turkish American Associations

***

Sevgili Türk Amerikalı’lar ve Türkiye’nin dostları:

Sözde Ermeni soykırımı ilgili yasa tasarısı (H.Res. 252) Meclis Dı İlikiler Komitesi (HFAC) den 22 hayır ve 23 evet oyu alarak geçti. HFAC Bakanı Howard Berman oylama süresini 3 kez uzatıp oy vermekte isteksiz gözüken üyeleri zorlayarak tasarı lehine oy vermelerini sağladı.

Etnik siyasetin en kötü ekilde temsil edildiği H.Res. 252 oylaması, Amerikan, yasama, yargı ve dı ilikiler süreçlerini maskaralık haline getirmitir. Nitekim, Amerika Birleik Devletleri’nin, Türkiye, Ermenistan ve bölge ülkelerle olan dı politikası aırı milliyetçi Ermenilerin Kongre seçim bölgelerindeki politikaları yüzünden gasp edilmitir.

Bir hayal kırıklığı ifadesi olarak, Türk Büyükelçisi Namık Tan’ın geri çağrılması, Türk-Ermeni yakınlamasını destekleyen ABD için bir çeliki gibi görünüyor. Bu aynı zamanda, Türk insanının onurunu savunmanın da bir göstergesi olarak da algılanabilir. Bu sakıncalı karar tasarısı ile A.B.D adil tavrından uzaklamı duruyor.

Bu aamada, Türk halkından Türkiye ve Ermenistan arasındaki protokolleri deskteklemesini beklemek oldukça zor görünmektedir. imdi merakla beklenen, Bakan Obama’nın, Amerika’nın Türkiye ve Türk Amerikalılar için güvenirliliği yeniden sağlamak için çaba gösterip göstermemesi ya da 24 Nisan resmi açıklamasını yaparak ilikileri daha da zor bir hale getirip getirmemesidir. Ayrıca, H.Res. 252 tasarısının oylamaya getirilmemesi konusunda Beyaz Saray ve HFAC arasında bir karar sağlanamamakla birlikte bu tasarının Kongre’ den geçip geçmemesi u an için belirsiz gözükmektedir.

H.Res. 252, Türk-Amerikan ortak savunmasında dönüm noktasının sinyallerini vermektedir. 23-22’lik oy sonucu, altyapı, teknik becerileri, kritik kütle, ibirliği ve dayanıma da dahil olmak üzere Türk-Amerikan ortak savunma ağının artan etkinliğini yansıtmaktadır. 2007 yılında, H. Res. 106, Kongre üyesi Tom Lantosun lehte geç oyuyla HFAC de 27-21 oyla geçmiti. 2005 yılında H. Res. 316 ve 195 sırasıyla 42-7 ve 35-11 lik ezici bir çoğunlukla geçti. Bu sadece bir balangıç, aynı zamanda Türk Amerikan toplumu için büyük bir uyanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Yurt ta ve Dünya da Barı” için komutayı ele almasıdır.

Türk Amerikan toplumuna, özellikle de “Siz” değerli Türk Amerikalılara ve Türkiye’nin dostlarına göstermi olduğunuz muazzam gayretten dolayı teekkür ediyorum. Farklılıklar içinde dayanıma ilkesinden yola çıkarak, ATAA-FTAA-TCA olarak yürüttüğümüz mektup kampanyası kapsamında 5000’in üzerinde mektup Kongre’ye gönderildi. ATAA, ABD Temsilciler Meclisi Dı İlikiler Komisyonu’ndaki üyelerin ofisleri yerel düzeyde en az bir kere ve Capital Hill’de birkaç kez ziyaret edildi. 3 Mart 2010’da ATAA ve FTAA birlik olup tüm Komisyon üyelerinin ofislerini ziyaret ettik.

Azeri, Kırımlı, Türkmen, Özbek, Kazak, Kırgız ve Uygur toplumlarına bizden desteklerini esirgemedikleri için teekkürlerimi iletiyorum. New York’taki Azerbaycan-Amerikan Toplumu, Los Angeles’daki Pax Turcica, Washington DC’deki Amerikan-Azeri Network ATAA-FTAA-TCA mektup kampanyasında ve Kongre ziyaretlerinde bize hep destek oldular. Bunun yanı sıra, Azerbaycan Amerikan Kültür Birliği 4 Mart’ta Dı İlikiler Komisyonu’ndaki oturumda Teksas’tan gelerek bizi yalnız bırakmadılar.

Ayrıca, Amerika Türk Koalisyonu’na çok kıymetli destek ve katkılarından ötürü ükranlarımı sunuyorum.

Son olarak, ATAA İcra Kuruluna, Yönetim Kuruluna ve Mütevelli Heyetine ve kendini iine adamı olan profesyonel ekibine, Türk Amerikan toplumunu 252 yasa tasarısına karı en iyi ekilde temsil ettikleri için ve Türk Amerikan ilikilerine yaptıkları katkılardan dolayı teekkür ediyorum. Ayrıca bir diğer önemli nokta, ATAA ekibinin bütün bu çalımaları dört büyük ATAA projesi ile birlikte yürütmü olmasıdır. Bunlar sırasıyla, Nüfus Sayımı için balattığımız Saytürk kampanyası, TABAN projesi, Türk Öğrenci Eriim programı ve medyada Türkiye hakkında çıkan yazıları takip ettiğimiz www.MediaWatchNow.com’ dur.

Daha görevimiz bitmedi. Hala iin baında sayılırız. Bu gibi temelsiz tasarıların Kongre’de destek bulmasını önlemek için, öncelikle yapmamız gereken; mecliste temsilcilerimizle ilikilerimizi sürdürmek ve onları Türk Amerikan ilikilerini ilgilendiren meseleler üzerinde eğitmek olmalıdır. Gelecek için sağlam temelli ilikiler kurmamız gerekir. Bundan sonra, mirasımıza yapılan asılsız saldırıları engellemek; canlanma, yenilenme ve yerel derneklerimize ve 50 farklı eyalette yaayan her Türk Amerikalıya ulamakla mümkün olacaktır.

Beraber baarabiliriz ve ATAA her konuda sizin yanınızda.

Gunay Evinch
Bakan
Türk Amerikan Dernekleri Kurulu

***

Assembly of Turkish American Associations
1526 18th St., NW Washington, DC 20036
Ph: 202.483.9090 Fx: 202.483.9092
www.ataa.org, assembly@ataa.org


Spread the love
Exit mobile version