İngiltere, Ankara Anlaşması çerçevesinde Türk vatandaşları için “vize kategorisinin değiştirilmesi konusundaki sınırlamayı” yeniden kaldırıyor.
“Ankara Anlaşmasında Son Gelişmeler” başlıklı, London School of Economics’te (LSE) verilen konferansa katılan Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Ayşegül Yeşildağlar, İngiltere’nin 2009’un Eylül ayında “Ankara Anlaşması vize kategorisinde sınırlamaya” gittiğini anımsattı. Yeşildağlar özellikle Türk öğrencileri ilgilendiren vize kategorilendirsinin Nisan 2010 itibariyle yeniden kaldırılacağını belirtti.
İngiltere’ye öğrenci vizesiyle gelen bir Türk vatandaşının, daha sonra Ankara Anlaşmasından yararlanarak vize alabildiğini söyleyen Yeşildağlar, ancak geçen Eylül ayında başlayan uygulamanın ardından anlaşmadan yararlanamadığını kaydetti.
Söz konusu uygulamanın “Ankara Anlaşması bitiyor” gibi yanlış yorumlara neden olduğunu ifade eden Yeşildağlar, “sadece bazı vize kategorilerinden Ankara Anlaşması vizesine geçişe sınırlama getirildiğini” belirtti.
Yeşildağlar, yeni bir gelişme olarak da, İngiltere İçişleri Bakanlığından dün bir yazının ellerine ulaştığını ve bu yazıda İngiltere’nin sınırlama kararını Nisan ayı itibariyle kaldıracağının belirtildiğini duyurdu.
Çalışma Ataşesi Yeşildağlar, yani eskisi gibi İngiltere’ye herhangi bir vizeyle gelen bir Türk vatandaşının, Ankara Anlaşması vizesine herhangi bir sınırlama veya engel olmadan geçiş yapabileceğini vurguladı.
“Sınırlamanın kaldırıldığına dair açıklama bizim için sevindirici oldu” diyen Yeşildağlar, ancak İngiltere’nin genel vize başvurularındaki uygulamalarıyla başka kısıtlamalar getireceğini sözlerine ekledi.
İngiltere İçişleri Bakanı Alan Johnson geçen ay, ülkeye öğrenci olarak gelecek kişiler için vize uygulamalarını zorlaştıracaklarını ve bu yönde önlemler alacaklarını açıklamıştı. Yeni uygulamalar arasında, iyi İngilizce seviyesi gerekliliği, 20 saat olan haftalık çalışma izninin 10 saate indirilmesi gibi unsurlar bulunuyor.
Bu arada, konferansa katılan diğer konuşmacılar Ankara Anlaşması vizesine başvuracaklara, başvurularını iyi hazırlamaları, gerekli ve yeterli kanıt ile belgeleri toplamaları, güvenilir avukatlık ve danışmanlık firmalarıyla çalışmaları gibi konularda tavsiyelerde bulundu.
Leave a Reply