Invigorating the U.S.-Turkish Strategic Partnership
Ornek bir neocon profili arayanlar icin, Matt Byrza sunumda bulunmus.
Washington Institute, Ataturk’u anma konferanslari duzenliyor mu bilmiyorum fakat, KK (Kukla Kurdistan) planlarinin yesermesine neden olan Turgut Ozal’in anisina bulunulan konferansda Byrza’nin sarf ettigi cumleler, gayet dikkat cekici.
Turkiye’nin enerji ihtiyacini karsilayabilmesi icin gerekli koridoru acabilmenin en kolay yolu, Dogu ve Bati Azerbaycan arasindaki Turk bolgesinden Ermeni hududunun kaldirilmasi ve Turkiye’den baslayan bir koridorun Orta Asya’ya kadar uzanmasi iken, Bryza’nin Ermenistan engelinin ortadan kaldirilmasi ihtimalini dusunemiyor olmasi bir neocon acisindan bayagi ilginc. Belki de Turkler’e karsi asla samimi olmayacaklari icin, gecmiste oldugu gibi, bugun de Ermeniler’i alet olarak kullanip, aba altindan Turkiye’ye gosterebilmek amaciyla bu konuya egilmek istemiyorlardir.
Bir taraftan Turkiye’yi kritik oneme haiz bir ortak olarak tanimlarken, diger taraftan, bu kritik durumun Turkiye’nin tepesinin attirilmasi halinde Avrupa icin cok daha fazla kritik sorunlara yol acabilecegini de, umarim fark edebiliyorlardir. Turkiye aleyhindeki her turlu gelismeye seyirci kalan ve hatta KK konusunda Turkiye aleyhine Barzani ile iliskilerini saklamaktan cekinmeyen bu noecon zihniyet, Sangay Beslisi’nin Tacikistan ve Iran ile olusturacagi guc sonrasinda, Turkiye’ye acik cek verebilmesi ihtimalini de bence artik ciddi olarak dusunmelidir.
Irak’in, Bush yonetimince gosterilen alakasiz gerekcelerle isgalini halen savunabilen, bu isgale destekte bulunmadigi icin hala Turkiye’yi suclayan absurd bir dusunce tarzi, bugun yanlizca diger ulkelerde degil, Amerika’nin bizzat icinde, hem cumhuriyetciler hem de demokratlar tarafindan siddetle kinanirken, Bryza’nin 1 Mart konusunu topluma sunabilmesi, ancak, “he got balls” olarak tanimlanabilir. KK gibi yardiminin istendigi konularda sagir Ismet’i oynayip, halk tarafindan girilmesinin istenmedigi AB konusunda destekte bulunmak, Turkiye’nin cikarlari ile bagdasmamaktadir. Ancak kucuk bir elit kesimin cikar iliskilerine yonelik yatirim olan bu AB konusu, uzun vadede Turkiye’yi nihai sona goturebilecek bir afyondur. Bu afyonun Turkiye’ye sunulmak istenmesi ise, yanlizca Gazprom uzerinden Rusya ekonomisine indirilmesi istenen darbeye yardimci olma amaci tasimaktadir. Ki bu da neoconlarin tek super guc olarak kalmasi ve gerekce bile gosterme zahmetine katlanmadan istedigi ulkeyi isgal edebilme ozgurlugune kavusabilmek icin kullanilan bir kamuflajdir. Turkiye’nin degil, Avrupa’nin cikarlarini gozetmektedir Byrza, bu konuda da.
Turkiye icin ally tanimlamasini kullanan Byrza, diger taraftan Turkiye’nin basina 1984’den beri aktif olarak bela olan PKK teror orgutunden hala Kurdistan Isci Partisi olarak bahsederken, ancak Washington’daki Turkiyeliler’den alkis toplar, bu turdeki konusmasi icin. Turkler’den degil. Kasim 2007 Erdogan Bush gorusmesinde PKK’yi Amerika’nin “da” dusmani ilan etmek, PKK’nin 1984 – 2007 arasindaki tum teror aktivitelerine cikar karsiliginda sicak bakmak demektir ki, buradan anlasilabilecegi gibi, Byrza ve tum diger neoconlarin dostluk ve muttefiklik tanimi, musterek degil, yanlizca tek tarafli cikar iliskileri ile endekslidir.
Irak’da Turk olduklari bilindigi halde kafalarina cuval gecirilen askerlerin durumunu ve Turkiye’deki yankisini anlamakta zorluk cekermisse bulunulan bir tutum, bu olayin bizzat Barzani’nin oglu tarafindan videoya alinisinin Turkler tarafindan olagan karsilanmasini istermiscesine yapilan kustahca yorumlara karsilik, Israil’in esir alinan iki askerine karsin Lubnan’a savas ilan etmesini ve ordusu ile Lubnan’a girmesini, Byrza’nin nasil aciklayabilecegi ilginc bir konu olacaktir. Turkler’in askere yonelik bakis acisini ABD Disisleri’nde calistigi surece anlayamamis ise Byrza, en yakin zamanda isgal etmekte oldugu koltuktan inip, New York’un Hunts Point Market’inde limon satmaya baslamasi, su anda bulundugundan cok daha fazla fayda saglayacaktir ulke icin. En azindan ekonomiye katkisi olacaktir.
Cuval konusunda Ankara’ya bir ozur mektubu bile gondermenin geregini vurgulamayan Byrza’nin, Iran konusunda Turkiye’nin Tahran’a mesaj gondermesini bekleyebilmesi, Turkiye’yi muttefik olarak degil, ancak kuresel kartele bagli bir manda olarak gormesi ile aciklanabilir. Hele ki Guney Kore, Guney Vietnam, Surinam, Guyana, Kosova gibi ulkeleri resmen taniyip da Kuzey Kibris Turk Cumhuriyeti’ni tanimadigi ifadesinin ciktigi yorumlardan sonra, Byrza’nin Turkiye hakkindaki yorumlarinin cikar acisindan Turkiye’ye fayda saglayacagini sanabilecekler, ancak la-la land politikacilaridir.
Turkiye’de AKP aleyhine acilan davanin nedenini de muamma olarak yorumlayan Byrza, ya samimi degildir yahut da Kongre’de bu konuda calismalarda bulunan Kongre Uyeleri’nin calismalarini aciklamak istememektedir.
Her halukarda da boylesine bir tutum, samimiyetsizlik ornegidir.
Gusan Yedic
Leave a Reply